North Parade, Bath

CLIENT: Gilltown
CONTRACT VALUE: £12.4M
PARTNERS: Ridge & Partners, Intersect, Westlake Engineering, March Consulting
CONTRACT TYPE: JCT Design & Build
LOCATION: Bath Cricket Club, North Parade Bridge Road, Bath BA2 4EX

Description of Works

Situated in the heart of World Heritage City of Bath, North Parade is a student facility constructed adjacent to Bath Cricket Club and will comprise 144 bedrooms, with en-suite facilities, communal kitchens and lounge areas.

Through extensive planning the Cricket Club will remain operational for the duration of the build. The existing run-down Cricket School will be demolished and replaced by a flood resilient, state of the art indoor training facility to international standards. The club will also benefit from a fully refurbished public car park to the rear of the school.

To ensure the building is in-keeping with the local community Bath Stone will be used to clad the building so the new school will fit perfectly in to the surrounding neighbourhood.
 

Project Challenges

The development's north boundary runs parallel with a main line railway. Through extensive negotiations with Network Rail the following provisions were put in place to ensure the safety of the team and eliminate any disruption to the railways service:

  • Demolition works were overseen by a permanent Network Rail Supervisor
  • Existing high voltage cables were sheet piled prior to excavation to avoid temporary works within Network Rail land
  • The tower crane was positioned to avoid any oversail within the Network Rail boundary.

Due to unforeseen access issues, plus the presence of high voltage cables and close proximity to the railway, our original logistics plan needed to be re-visited to ensure a seamless delivery. We did this by:

  • Re-designing the access routes
  • Re-engineering the programme and structural design to enable one element of the podium to be constructed later in the build at allow continuous access
  • Re-location of site accommodation, in doing this we were able to design foundations for the cabins that could also accommodate a future clubhouse expansion.

The build included a combination of a hot-rolled frame and metsec frame. The podium construction used a hot rolled steel frame and concrete slab. To be more cost and build effective, the majority of the apartment structure used a cold rolled metsec frame. This combination method was managed during the design:

  • Due to the incorporation of the new cricket school; the apartments adjacent to this area are a combination of HR steel and metsec in order to accommodate the required spans
  • Two separate structural grids (hot rolled and metsec) were utilised and incorporated
  • The specialist bath stone panels had a fixing system that suits both types of structural frame.