Siddington Park, Cirencester

CLIENT: Rangeford Villages
CONTRACT VALUE: £41.4M
PARTNERS: Virtus, WR Dunn, Cameron Darroch, Jones King
CONTRACT TYPE: JCT Design & Build
LOCATION: Siddington Park Farm, Cirencester Road, Siddington, Cirencester GL7 6ET

DESCRIPTION OF WORKS

Set in 12 acres of picturesque land, Siddington Park, a new lifestyle village exclusively for the over 60s will benefit from beautiful landscaped gardens and will feature a mix of 1, 2 and 3 bedroom apartments.

All apartments will benefit from a walk-in shower, quality laminated flooring and woollen carpets, underfloor heating, personal alarm communication, and lots more. There are also lifts throughout to ensure resident safety.

The village will also include:

  • Coffee Shop
  • Restaurant
  • Bar
  • Beauty Spa and Hair Salon
  • Indoor Swimming Pool
  • Jacuzzi, Sauna and Steam Room 
  • Gym and yoga room.

The development, built in partnership with Rangeford Villages, is situated just two miles from the bustling city centre of Cirencester, allowing for the perfect balance of being close to the town whist enjoying the stunning Cotswold countryside. 

PROJECT CHALLENGES

The existing 12-acre site included a large number of mature trees that have a protected status. The measures taken to ensure they are protected include:

  • Securing, robust scaffold barriers surrounding all trees to protect the canopy at higher level but also the root system
  • Programme was engineered around the access routes available near the trees. Some blocks were not started until road access became available to exclude the risk of damage to the trees.
  • Licenced tree surgery to ensure any overhanging canopy is not affected by the works or the scaffold access system surrounding each block.

Working within the Cotswolds – an area of outstanding natural beauty – can have planning conditions/issues that can have an impact on cost/affordability. To minimise this:

  • We negotiated with the local authority to allow the outer facing elevations to be locally sourced natural Cotswold Stone, but the inner facing elevations were then more cost effective, but matching, reconstituted stone.
  • Similarly, the amount of natural stone roof tiles was limited to only some of the blocks allowing a more cost effective and architecturally contrasting natural slate to be used elsewhere.

The electrical capacity in the area was insufficient to cater for the supply to the new facility (car chargers are included for each apartment). To overcome this, we:

  • Had detailed negotiations with local statutory authorities to include new substations on the project (and providing appropriate landscaping to disguise)
  • Provided engineering solutions for the incoming cables to avoid protected tree routes (including a section of ‘mole drilling’ beneath trees).